Hírek, újdonságok

Gyermely, 2022. január 31. – Közel 3 milliárd forintból épül meg az a 40.000 tonnás gabonatároló rendszer, mely a növekvő őrlési kapacitást szolgálja. Az automata ki- és betárolást, tisztítást, szellőztetést biztosító új tárolórendszer jelentősen növeli a gabonatároló kapacitást.    

A 4 silóból álló, 40.000 tonnás gabonatároló rendszer egy nagykapacitású, modern technológiájú üzemegység, melyet egy hőmérsékletfelügyelő rendszerrel ellátott PLC vezérlés irányít. Az új beruházást követően az éves őrléshez szükséges búza közel kétharmadát tudja a vállalat a telephelyén tárolni. A betárolás és a termékforgatás kapacitása 200 t/óra. Az automata termékforgatás közben a tisztítást és a szellőztetést is elvégzi a rendszer. A tisztítás során képződő hulladék külön tartályokba kerül, ahonnan automatikusan autóra üríthető.

Tavaly kezdte meg a vállalatcsoport új malmának építését. A napi 300 tonna lágybúza őrlésére alkalmas üzemnek köszönhetően évi 90.000 tonnával fog emelkedni a vállalat őrlési kapacitása, mely lehetővé teszi a növekvő kereskedelmi igények biztos kiszolgálását és az expanzió folytatását. A termelés növekedése mellett az üzem helyet ad jövőbeni új technológiák bevezetésének is, ami hosszú távon a kínálat bővülését is támogatja. Az idén tavasszal átadásra kerülő új malommal jelentősen növekedik a Gyermelyi őrlési kapacitása és liszt értékesítése, ez maga után vonja a gabonatárolás mennyiségi bővítését, minőségi fejlesztését.

A tárolórendszer az új, immáron harmadik malommal lesz összeköttetésben és vegyesen 100 t/óra ütemben lesz képes abba betárolni. Így az egyenletes, kiváló minőségű, tisztított búzabetáplálás megoldott, mely a jó minőségű őrlemény alapja.

A silókon kívüli egyéb kiegészítő berendezések, szállítópályák magyar gyártmányúak, miként a kivitelezési és elektromos tervek is magyar mérnökök munkája.

Ezzel a beruházással válik teljessé a gyermelyi malmászat nagyléptékű fejlesztése, így a három korszerű malmot, megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag tárolására, mozgatására, tisztítására alkalmas rendszer egészíti ki.

A közel 3 milliárd forint értékű beruházáshoz az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése program keretében 1,5 milliárd Ft vissza nem térítendő állami forrást kap a vállalat.

Tóth Béla elnök-igazgató és Farkas Sándor miniszterhelyettes