Hírek, újdonságok

A Gyermelyi Tojás Kft. 699 477 161 forint európai uniós támogatást nyert az "Állattartó telepek fejlesztésének támogatása" című  VP2-4.1.1.-20 kódszámú felhívás alapján. Az 1,4 Mrd forint összértékű beruházás keretein belül a társaság jelentősen bővíti tojótyúk férőhelyeit egy nagy kapacitású, 140 ezer tojótyúk férőhelyes istállóval, továbbá fejlesztésre kerül a máriahalmi telephely raktár épülete és szociális blokkja.  

A Gyermelyi Tojás Kft máriahalmi állattartó telepére a fejlesztés keretében a jelenleg meglévő 2 tojó istálló mellé építi fel az új tojóházat nettó 4102,53 m2-en, 3864 m2 tartástérrel, amely 141 120 db tojótyúk befogadására és ellátására alkalmas. A telepen jelenleg
meglévő korszerűtlen szociális épület helyett egy új, a jelen kor elvárásainak és előírásainak megfelelő létesítmény épül.  A jelenlegi tojásraktár épülete is bővítésre szorul, melyet jelen fejlesztés keretein belül tervezünk megvalósítani.  A biztonságos energiaellátás biztosítása miatt szükséges az erősáramú villamossági hálózat bővítése. A hálózatbővítés magában foglalja a telephely főelosztójának bővítését, és a két új épület megtáplálásának kivitelezését.

A tojóházba  6 szintes ketrecrendszer kerül, amely tojásszalagokkal, takarmány- és vízbevezetéssel továbbá fészekbetéttel és alombetéttel van kialakítva. A technológia fontos eleme az energia hatékony 187 lámpatestből álló led világítás és a kombi alagútszellőző rendszer részét képező VC 140-es ventilátor, melyeknek köszönhetően a tojóistálló fenntartási költségei is kedvezőbbek lesznek. A tojás sérülésmentes szállítására az elevátorok beépítése, valamint a tojás szállító pálya tojásmérlegekkel a garancia. Az állatok ellátását a kiépítésre kerülő, 4 napra elegendő takarmány tárolására képes 3 db pneumatikus betöltésű, horganyzott acéllemezes siló és a takarmány behordó csiga rendszer támogatja. A trágya kihordása szintén automatizált. A tervezett tojóházban a hosszanti tojásszalag előhúzás vezérlésű tojásmérleg kerül beépítésre. A mérleg segítségével már a tojás behúzatásakor tudni fogjuk annak tömegét. A kombi alagútszellőzés két szellőzési rendszer kombinációja egy istállóban, melyeket 34 db végfali ventilátor fog ellátni. A
ventiláció így a korábban kiépítésre került technológiákhoz képest kb 10 %-kal kevesebb watt energiával képes szállítani, és kevesebb ventilátor beépítésére van szükség, mivel azok nagyobb hatékonyságúak.

Pályázati kiírás megnevezése:

VP2-4.1.1.-20, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása

Megvalósítási helyszín:

2527 Máriahalom, 058/7 hrsz

Támogatás összege:

699 477 161 forint

Támogatás aránya:

50%

Forrás:

EMVA

A projekt megvalósításának kezdése:

2021.01.15.

A projekt fizikai befejezésének határideje:

2023.01.14.